Riihen ikkuna kuva

torstai 20. joulukuuta 2012

Punajuurella ja mehulla

 

Tänään pilvistä ja harmaata, mutta ah niin ihanan rauhallista. Hiljalleen on satanut kevyttä pakkaslunta. Puut ja pensaat on koristeltu kauniisti, kuin piparkakkutalot sokerikuorrutuksella.
 
 
 
Tämän päivän kalenteriyllätys on kokeiluni lankojen värjäyksestä mikrossa.
 
 
Luin aiheesta jokin aika sitten netissä sivulta, jota en enää ole löytänyt uudelleen. Mutta ajatus jäi minulla itämään. Sitten yks ilta, kun niskaani podin enkä voinut kudinta ottaa esille, pälähti päähäni, että nyt minä sen testin teen.
 
 
Jääkaapissa oli punajuurisäilökettä ja hieman pakkasesta sulatettua omatekoista puolukka/mustaherukka mehua.
 
Tein kahdesta eri langasta pienet vyyhdit: 7-veljestä puhtaan valkoinen ja toisena kaikkein vaalein bees. Kummastakin kaksi vyyhtiä, kumpaankin väriliemeen molempia lankoja. 

 
Punajuuriväri: loraus punajuuripurkin lientä + vettä + suolaa
Mehuväri: loraus puolukka/mustaherukkamehua + vettä + korkillinen etikkaa + suolaa
 
Kastelin vyyhdin ensin vedessä, upotin väriliemeen. Mikro täysillä 2min, katsoin ja sekoitin kevyesti ja uudestaan 2 min mikrossa. Otin pois ja annoin jäähtyä ja tekeentyä tunnin verran ja sitten huuhtelin hyvin. Näin tein kaikille 4 vyyhdille, kumpikin lankalaatu kummassakin liemessä (yläkuva). Kirkkaampi sävy tuli punajuuresta (ylin ja alin vyyhti), haaleampi harmahtava ja kanervanpunainen mehusta (keskimmäiset vyyhdit). Sain siis 4 uutta värisävyä.
 

Neuloin oheisen näköisen mallitilkun ja laitoin pesukoneeseen muun pyykin (punertavia vaaleita)joukkoon 40 C normaalipesu. Näin pesen omassa käytössäni olevia villasukkia.

 
Tässä tulos pesun jälkeen. Hiukan haalistui tuo voimakkain punajuurilanka ja hiukan oli päästänyt väriä vieressä olevaan puhtaanvalkoiseen. Olisinko huuhtonut alunperin liian kevyesti ja ylijäämäväri oli nyt lähtenyt?! Muut sävyt eivät sotkeneet viereistä valkoista lankaa.
 
 
Tässä vielä langat värjäyksen jälkeen kerällä ja mallitilkussa pesun jälkeen.
  
Ehkä tätä voi vielä kehitellä ja kiinnitykseen täytyy panostaa sekä hyvään loppuhuuhteluun. Ajatukseni oli testata tällaista luonnollista värjäystä (ilman myrkkyjä) kotoa löytyvillä tarpeilla. Sain aikaan uusia sävyjä ja näillä voi rikastuttaa kaupassa olevaa värivalikoimaa.
 
 
Yli 40-vuotias nalleni on kumminkin tyytyväinen uuteen kaulaliinaansa!
 
Poutapilvi 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 kommentti:

  1. Jopas nyt! Uusi juttu on minullekin tuo lankojen värjäys mikrossa. Aika mielenkiintoinen kokeilu, ja ihan hauska lopputulos :) Mahtaisikohan tätä testata, ehkä jollain vaalealla kankaanpalalla jopa...

    VastaaPoista

Hei Sinä lukija! Odotan mielenkiinnolla kommenttejasi!!