Riihen ikkuna kuva

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tilkkulaukku ja pussukka

tilkkulaukku
 
Valmis  tilkkulaukku, jonka tilkkupinta on tehty tyynynpäällisistä ja tilkkuhameesta jääneistä tähteistä. Lisäksi otin vaalean ruskean vanhan tyynyliinan, josta sain pohjan, sangat ja vetoketjun kiinnitys kaitaleet. 

tilkkupinta kaistaleista
 
Tämä on kankaiden sommittelua. Kukkakangastilkkuja oli eniten ja niitä sain useamman raidan. Tilkut olivat lattialla mieleisessäni ompelu järjestyksessä, josta ne sitten poimin yksitellen.. Hameesta jäi kapeita kiilanmuotoisia tilkkuja ja tyynynpäällisistä suorakaiteen muotoisia suikaleita.
 

tilkku mallit
 
Tilkut yhteen ommeltuina.

helppo tilkkutyö tekniikka
 
Saatu tilkkupinta suikaleiksi. Saksilla totta kai, koska en vielä omista leikkaavaa rullaa.

tilkkutyö suikaleista ohje helppo
 
Suikaleet sekaisin ja uudelleen yhteen. Helppoa kuin mikä ja syntyi kuitenkin ihan hauskaa tilkkupintaa näin vasta-alkajalta.

 
Vuoriksi löytyi pikkuruudullinen vaalean ruskea kangaspala joka oli jäänyt tähteiksi mökille ommelluista salusiineista. Taskuksi oli sopiva pala violeteista tilkuista. Reunaan kirjoin vahvikkeeksi koristeommelta. Reuna on kolmin kerroin jotta se on tarpeeksi tukeva.. Vähän piti toteuttaa intohimoani ja kirjoa vaikka muuten jätin tilkkupinnan melkein tikkaamatta. Tasku on avoin ja siinä on sopiva tila puhelimelle ja vähän isompi tila muille tarpeellisille tavaroille kuten vaikka huulipunalle ja puuterille.


pussukka tilkuista
 
Tilkkupinta on mielestäni hyvä näin. Tikkasin suoraompeleella vain suikaleiden saumat. Laukun jäykistin tukevalla ja  mielestäni äklöllä kankaalla (jolle en ollut keksinyt muuta käyttöä). Se kiinnittyi näillä tikkauksilla ja sivusauman ompeleilla.

pussukan vetoketju ohje
 
Laukun suulle ompelin vetoketjun. Halusin vetoketjun sopivan sävysävyyn ja valitsin tyynyliinan väriin sopivan vaalean ruskean. Loppupään koristelin kukkakangas tilkulla. Vetoketjun ompeluun katsoin mallia Tilkunviilaajan sivuilta. Siellä on myös hyvät ohjeet, joita sovelsin omassa laukussani.

laukku ommeltu tilkuista
 
Tässä laukku päältäpäin katsottuna. Reunan huolittelin vaalean ruskealla kangas suikaleella. Se on leikattu lankasuoraan. Sangoiksi leikkasin 70 cm pitkät ja 12 cm leveät suikaleet. Niistä tuli juuri minulle sopivan pituiset laukkua olalla pidettäväksi. Kangas on nelinkerroin ja välissä on keskipaksua vanua antamaan vähän pulleutta ja tukevuutta.

 
Pohjassa ompelin tikkaukseksi muurahaisen polkuja, joka on koneeni ohjelmassa. Tikkauslangan valitseminen tuotti päänvaivaa. Ensin tikkasin laukun väriin sopivalla värillä mutta se ei tullut mielestäni tarpeeksi esille. Vaihdoin langan luonnon valkoiseksi ja pidensin tikin pituutta. Sitten tikkaus tuli paremmin esille ja sain sen melkein mieleisekseni, edes vähän erottuu ja kolmiulotteisuus tuli paremmin esille. Ompelin tikkaustaustalle paksuhkoa trikoota, jotta sain pohjasta mahdollisimman tukevan.

pitsivetoketju

Tilkkuja jäi vielä ihan vähäsen ja ne riittivät juuri ja juuri tähän pieneen pussukkaan. Pohjaan ja pariin raitaankin jouduin tekemään sauman kuten kuvasta paljastuu.
 

meikkipussi
 
Pussukasta tein tosi romanttisen ja kirjoin köynnöstä melkein kaikkien saumojen kohdalle.

meikkipussi ommeltu
 
Vetoketjuksi laitoin pitsireunaisen luonnonvalkoisen vetoketjun, jossa oli vielä pikku pampulat somisteena ihan valmiiksi. Tätä päällepäin ommeltavaa vetoketjua pähkäilin tovin miten se kannattaa kiinnittää. Ompelin ensin tilkkupinnan ja vuorin oikeat puolet yhteen ja silitin hyvin. Sitten tikkasin päällepäin vetoketjun. Tein vetoketjulle pienet jatkokappaleet mutta ommeltuani kappaleet pussukaksi jatkokappaleet hävisivät näkyvistä. Tilkkupinta oli hieman liian pieni suhteessa vetoketjun pituuteen. Nämä jatkokappaleet kuitenkin helpottivat sivusaumojen ompelua. Ei tarvinnut ommella vetoketjun yli ja jännittää että neula osuu juuri metalliosaan ja neula katkeaa. Ehkä vetoketjun päistä tuli tällä konstilla kaiken kaikkiaan kuitenkin siistimmät ja sivusaumat kääntyivät paremmin.
 

Jäykisteeksi tikkasin vuoreen samaa kangasta kuin laukkuunkin. 

tilkkutyö
 
Laukku ja pussukka yhteiskuvassa. Laukun kooksi valmiina tuli 38 cm leveä, korkeudeksi 27 cm ja pohja on noin 12 cm. Pussukka on 20 cm leveä ja 14 cm korkea.

tilkkukassi
 
Olen valmis kansalaisopiston tilkkutyökurssille tämän laukun ja pussukan kanssa. Odotan jo innoissani kurssin alkua ja mitä sieltä opinkaan. Jospa vaikka ihan oikeita tilkkutöitä tekemään, se jää nähtäväksi. Ohjelmassa on myös kankaiden värjäystä joka minua myös kiinnostaa. Tämä on ihka ensimmäinen vetoketjullinen laukkuni ja onnistuin mielestäni kohtalaisen hyvin. Aikaa meni tosin aika paljon ja työstin laukkua monena päivänä. Seuraava laukku sujuukin sitten nopeammin, tai ainakin näin voisi olettaa.
 
Luvatuista sateista huolimatta hyvää alkavaa viikkoa!
 
Terveisin Poutapilvi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11 kommenttia:

 1. Onnea kurssille! Hieno laukku ja pussukka, ihanan pehmeät värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea tarvitsenkin. Kiitos kehuista. Minua on nyt viimeaikoina viehättäneet nämä haaleat pehmeät sävyt.

   Poista
 2. Kauniit värit! Laukusta ja pussukasta tuli tosi hienot. Kyllä kelpaa mennä kurssille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, värit sopivat mielestäni hyvin yhteen. Voiko näillä vermeillä olla uskottavatilkkuharrastaja, tai edes aloitteleva sellainen?

   Poista
 3. Kauniit, pehmeät värit! Tule vaan mukaan kangasvaihtoon, jos yhtään houkuttaa. Siinä ei taitoja tai harrastuksen kestoa kysellä.Mukaan mahtuu vielä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mietin vielä kangasvaihtoon ryhtymistäni. Tekisi kyllä mieleni....

   Poista
 4. kirjottu kòynnòs sopii moneen tyòhòn. Minulle ei ole tullut vastaan tuollaisia pitsireunaisia vetoketjuja, tàytyypà katsella. Tavallisesti kàytàn ylipitkià vetoketjuja, ostan kerralla suuren mààràn kaikenvàrisià, pitkà tai pàtkà ja hinta on sama. Ylimààràisen voi aina leikata lopuksi pois. nàin edellisen postauksen tilkkupeiton tikkauksen, vauvanpeittoon niin sopiva.
  terveisin Raita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut niin ihastuksissani konekirjailuun etten malta lopettaa. Nyt alkaa tuntua siltä että tarvitsen uusia ideoita ja uusiutumista. Siksi olen menossa tilkkutyökurssille. Omat pitsivetoketjuni olen ostanut aikoinaan Taitomaa.fi:stä. Tikkauksesta tuli minustakin ihana ja koko peitosta myös. Kiitos Raita kommentistasi!

   Poista
 5. Kivat laukku ja pussukka! Hauskaa, että olit löytänyt ohjeistani apuja tekemiseesi! Nyt olisi ehkä hyvä hetki hankkia leikkuualusta, viivain ja leikkuri. Et usko, miten paljon helpommin tilkkujen leikkaaminen niillä sujuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkunviilaaja. Ohjeesi ja kuvat ovat hyvät. Tein silti ulkomuistista ja jotain huomasin tehneeni eri tavalla. Mutta tämä olikin ensimmäinen vetoketjulaukkuni. Leikkuualusta ja pari muovista viivainta minulla jo on. Ostin tori.fi:stä. Leikkurin kanssa olen vaan ollut epävarma minkä kokoinen se kannattaa olla. Ehkä tilkkutyökurssilla tulee myös kokemusta ja tietoa välineistä.

   Poista
 6. Hei, olen Amber Shaw. Täällä suosittelen teitä kaikkia Otto-edustajille Mobil Funding Inc. -yrityksestä, joka on vihdoin hymyillen kasvoni myöntämällä minulle 15 000,00 euron lainasumman erittäin alhaisella korolla. Lisätietoja hänestä tänään sähköpostitse: mobilfunding1999@gmail.com ja kiitos myöhemmin, koska hän on todellakin luotettava mies.

  VastaaPoista

Hei Sinä lukija! Odotan mielenkiinnolla kommenttejasi!!