Riihen ikkuna kuva

torstai 21. tammikuuta 2016

Takaperin värjäystä

Värinpoisto kloorilla

 
Teinkin värjäyshommat välillä takaperin. Poistin väriä yksivärisistä kankaista. Aluksi minulla oli tavallista kodin klooria JA liruttelin ja piirtelin wc:n siivousaineella. Nyt alkoi tapahtua.
Tässä ekassa on ihan tavallinen kaupan musta lakanakangas. Koskaan pesemätön ja kuiva käsittelyvaiheessa. Hmm. mitä tuosta nyt sanoisi. Kommentoi sinä!
 
värinpoisto kankaasta

 
Tämä oli yksivärinen harmaa vähän paksumpi puuvilla. Pirskottelin ensin klooria pieninä pisaroina nokkapullon avulla. Aine jäi kuivan kankaan pinnalle pisaroina eikä näyttänyt tapahtuvan mitään. Sumutin vettä kankaalle kevyesti. Kloori ja vesi alkoivat imeytyä...ja alkoi värissäkin tapahtua muutoksia. Piirtelin vielä jonkin ajan kuluttua nokkapullolla kiemuroita wc:n puhdistusaineella. Muodoista tuli pehmeitä kostealle kankaalle levitessään.
 
 
Kankaan kuviointi väriä poistamalla

 
Tämä oli alun perin roosanpunainen kangas. Vanhaa, moneen kertaan pestyä ja kerran jo värjättykin paksuhkoa rouheaa puuvillaa. Pelkkää klooria kuivalle kankaalle. Jäin kiinni kiemuroihin...ja jotenkin tykkään tuloksesta. Tuli pehmeitä muotoja ja esiin viehkoa lilaakin.

Värin poisto kankaasta

 
Tämä tähtitaivas syntyi mustalle paksulle kankaalle. Kuiva kangas ei myöskään imenyt klooria. Sumutin vettä päälle mutta sekään ei tepsinyt. No, olkoon sitten noin. Pisarat muodostivat pikkuisia kuvioita kankaalle. Tekisi mieleni ainakin tälle kankaalle tehdä juttu uudestaan ja vähän tujummalla aineella.
 
Näitä testailin ensin kotona keittiössä. Oli muuten mahtavat aromit vaikka teinkin vaan pikkutilkkuja. Isommat kankaat maalailinkin sitten tilkkukurssillani värjäysluokassa. Aineita kuluin enemmän ja tuoksut olivat sen mukaiset. Taisi vähän päätäkin jo pyörryttää kun kiemuroitani piirtelin. Hih.
 
Annoin aineiden vaikuttaa n. 45 min. (minä poistuin välillä tuulettumaan) Seurailin kuitenkin koko ajan värinpoiston kehittymistä. Kun se oli mieleisessäni vaiheessa, pysäytin reaktion huuhtomalla kankaan vedellä, hyvin ja perusteellisesti. Sen jälkeen laitoin kankaat pesukoneeseen tavanomaiseen pesuun. Kuvissa ne ovat jo kuivat ja silitetyt. Nyt katselen niitä ja mietin mitä seuraavaksi niille tekisin. Voisin vaikka vähän värjätä niitä.....?
 
 
Hassuja ajatuksia,
 
Poutapilvi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


9 kommenttia:

 1. Oho. Mielenkiintoisia lopputuloksia.
  Ei olisi minun mieleeni käyttää klooria tullut.

  VastaaPoista
 2. Olen tuota myös kokeillut kurssilla. Aina yllätys mitä tulee. Etenkin tuo ylin näyttää tosi hienolta.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia kokeiluja. Etenkin tähtitaivas ja punainen näyttävät kauniilta.

  VastaaPoista
 4. Hauskan ja kauniin näköisiä kokeiluja, tuota pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 5. Kokeilu on aina kivaa. :) Tykkäsin etenkin punaisesta ja tähtitaivaasta. Seuraavaksi miettimään sitten, mitä kankaista saisi aikaan... :)

  VastaaPoista
 6. Hauskalta näyttää ja kuulostaa, ties mitä näistä vielä kehkeytyy. Musta ja pinkki vaikuttivat jo käyttövalmiilta.

  VastaaPoista
 7. Pidän kaikista! Aivan ihania! Olen tuosta tekniikasta lukenut, mutta en ole koskaan kokeillut. Sinun hienot lopputulokset nähtyäni laitan tuon kesän lomasuunnitelmiin. Ulkona on varmaan mukavampi, kun hajut katoaa nopeasti.

  VastaaPoista
 8. Jopas tuli hienoja! Kaikista! Tuo viimeinen on tosiaankin kuin öinen tähtitaivas

  VastaaPoista
 9. Minustakin kaikki on kauniita, omalla tavallaan. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin jäseneksikin. Ois niin kiva jos tulisit vasta vierailulle Aurinkokujalle.

  VastaaPoista

Hei Sinä lukija! Odotan mielenkiinnolla kommenttejasi!!