Riihen ikkuna kuva

lauantai 30. tammikuuta 2016

Uusi lampunvarjostin

 
Lampunvajostimen tuunaus

 
Valkoista valkoiselle. Purin vanhan lampunvarjostimen, enkelikangas sai nyt kyytiä. Otin entisestä kaavan...
 
 
lampunvarjostimen tuunaus
 
Lampunvarjostimen tuunaus

 
 
lampunvarjostimen tuunaus
 
...ja leikkasin mallin mukaisen kappaleen puuvillakankaasta. Valkoisessa kankaassa on pieniä pilkkuja ja pikkuruisia rusetteja, tuskin erottuvia, valkoista kaikki. Päälle laitoin valkoista pitsiä. Olin joskus rohmunnut kirpparilta mieleiseni pitsiverhon ja tästä leikkelin surutta kappaleen.


lampunvarjostimen koristelu
 
Tsiikailin valoa vasten miltä näyttää. Pitsin kuviot erottuvat jotenkin. Jotakin tarttis vielä tehdä. Saada enemmän tapahtumaa varjostimen pinnalle että muodostuisi jotain kivoja kuvioita lampun palaessa.
 
Aplikoin valkoisia lehtikuvioita kankaan pinnalle. Kirjailin kiiltävällä valkealla langalla kiemuroitani. Samalla puuvilla ja pitsikangas kiinnittyivät toisiinsa. Nyt alkaa näyttää mukavalta. Ja mitä vielä, annas kun katson, helmiä laitetaan myös. Kaikki on valkoista vaikka elementtejä on paljon erilaisia.
 

lampunvarjostimen koristelu
 
 
lampunvarjostimen tuunaus

 
Kankaan kiinnittäminen varjostimen kehikkoon ei ollut ihan helppo juttu. Ensin kokeilin käsin ompelua mutta se ei tässä tapauksessa ollut paras vaihtoehto. Sitten aloitin liimaamalla. Ensin yläosa ja annoin sen kuivua. Sitten isompi rinkula ja kuivatellaan.
 

lampunvarjostimen tuunaus
 
Asetin varjostimen jalkaansa ja pyykkipojilla nipistin liimatut reunat tiukempaan kuivumisen ajaksi. Reunojen liimaamisen jälkeen liimasin vielä pitsin ylä- ja alareunaan.
 
 
 
tuunattu lampunvarjostin

 
No niin. Tässähän tämä. Kirpparilta hankittu jalka ja varjostin kerrostalomme kierrätys hyllystä.
 
tuunattu lampunvarjostin

 
Kokeilumielessä tämän tein. Tuli niin kaikkien värien keskellä valkoista mieli. Vaalea kangas antaa hyvin valoa ja kuviot tulee esiin paremmin kun lamppu palaa. On se ihan sievä päivälläkin.
 
Valoisin ajatuksin Poutapilvi
 
 
 
 
 


 
 



 


 


torstai 21. tammikuuta 2016

Takaperin värjäystä

Värinpoisto kloorilla

 
Teinkin värjäyshommat välillä takaperin. Poistin väriä yksivärisistä kankaista. Aluksi minulla oli tavallista kodin klooria JA liruttelin ja piirtelin wc:n siivousaineella. Nyt alkoi tapahtua.
Tässä ekassa on ihan tavallinen kaupan musta lakanakangas. Koskaan pesemätön ja kuiva käsittelyvaiheessa. Hmm. mitä tuosta nyt sanoisi. Kommentoi sinä!
 
värinpoisto kankaasta

 
Tämä oli yksivärinen harmaa vähän paksumpi puuvilla. Pirskottelin ensin klooria pieninä pisaroina nokkapullon avulla. Aine jäi kuivan kankaan pinnalle pisaroina eikä näyttänyt tapahtuvan mitään. Sumutin vettä kankaalle kevyesti. Kloori ja vesi alkoivat imeytyä...ja alkoi värissäkin tapahtua muutoksia. Piirtelin vielä jonkin ajan kuluttua nokkapullolla kiemuroita wc:n puhdistusaineella. Muodoista tuli pehmeitä kostealle kankaalle levitessään.
 
 
Kankaan kuviointi väriä poistamalla

 
Tämä oli alun perin roosanpunainen kangas. Vanhaa, moneen kertaan pestyä ja kerran jo värjättykin paksuhkoa rouheaa puuvillaa. Pelkkää klooria kuivalle kankaalle. Jäin kiinni kiemuroihin...ja jotenkin tykkään tuloksesta. Tuli pehmeitä muotoja ja esiin viehkoa lilaakin.

Värin poisto kankaasta

 
Tämä tähtitaivas syntyi mustalle paksulle kankaalle. Kuiva kangas ei myöskään imenyt klooria. Sumutin vettä päälle mutta sekään ei tepsinyt. No, olkoon sitten noin. Pisarat muodostivat pikkuisia kuvioita kankaalle. Tekisi mieleni ainakin tälle kankaalle tehdä juttu uudestaan ja vähän tujummalla aineella.
 
Näitä testailin ensin kotona keittiössä. Oli muuten mahtavat aromit vaikka teinkin vaan pikkutilkkuja. Isommat kankaat maalailinkin sitten tilkkukurssillani värjäysluokassa. Aineita kuluin enemmän ja tuoksut olivat sen mukaiset. Taisi vähän päätäkin jo pyörryttää kun kiemuroitani piirtelin. Hih.
 
Annoin aineiden vaikuttaa n. 45 min. (minä poistuin välillä tuulettumaan) Seurailin kuitenkin koko ajan värinpoiston kehittymistä. Kun se oli mieleisessäni vaiheessa, pysäytin reaktion huuhtomalla kankaan vedellä, hyvin ja perusteellisesti. Sen jälkeen laitoin kankaat pesukoneeseen tavanomaiseen pesuun. Kuvissa ne ovat jo kuivat ja silitetyt. Nyt katselen niitä ja mietin mitä seuraavaksi niille tekisin. Voisin vaikka vähän värjätä niitä.....?
 
 
Hassuja ajatuksia,
 
Poutapilvi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Vauvalle valloittavaa valkoista

 
Vauvalle neuleita
 
Puikot on käyneet kuumana. Minulle aika iso urakka tehdä näin monimutkainen ja iso työ.  (Edellisistä neulotuista potkuhousuista onkin abaut 30 vuotta). Vinkkiä ja mallia otin Kauneimmat käsityöt-lehdestä numerosta 2/2005. Kaikki piti kumminkin sovittaa lankaan, mallineuleeseen, tiheyteen sun muuhun. Otin paperiset kaavat potkuhousuista, nutusta ja myssystä joihin vertasin. Sain jonkinlaiset mitat, apuvälineen laskelmilleni mallineuleen, lisäysten ja kavennusten suunnittelemiselle. Lankana minulla oli Katia 100% merino villa. Suloisen pehmeä, konepestävä ja mitä ihanin neuloa.

Vauvan nuttu
 
Koko setti tuli 3-6 kk ikäiselle vaaville. Pistin neuloessani vihkoon ylös silmukkalukuja ja mittoja vastaisuuden varalle. Ohje siis on tallessa. On vaan niin konstikas selittää että on parempi etten tänne koetakaan kirjoittaa. Autan kyllä mielelläni jos joku kiinnostuu ja tarvitsee ohjetta.

Vauvan villatakki

Napeiksi valitsin valkoiset joissa on vähän kultahippuja kimaltelemassa. Talviprinsessalle pitää olla vähän glamouria.
 

Vauvan myssy sukat ja lapaset
 
Käytin samaa mallineuletta kaikissa setin osissa. Myssyyn näin facebookissa hyvän idean. Aloitetaan kuten tavallinen pipo. MUTTA neulotaan aluksi tasona, noin 10cm tässä tapauksessa. Yhdistetään ympyräksi, neulotaan tavalliseen tapaan ja tehdään kavennukset ajallaan. Ei tarvitse tehdä erillisiä korvalappuja. Minusta tämä konsti oli superhelppo. Niskaan neuloin jälkikäteen muutaman kerroksen ainaoikeeta ja virkkasin nauhat.
 
Vauvan neule

Tätä pitsineuletta neuloin potkuhousujen yläosaan. Tuo alempi toistuu kaikissa osissa.
 

Vauvan neule
 
Toivottavasti on tytön-tylleröiselle sopiva. Posti lähti pakettia kiikuttamaan joten muutaman päivän kuluessa se selviää.
 
*****************
 
Mahtavaa saada työ valmiiksi, katsoa ja hivellä silityksen jälkeen kaunista lopputulosta. Nyt elämä taas tuntuu olevan ruusuilla tanssimista. Välillä piikki pistää varpaaseen, mutta ei se haittaa. Pääasia että musiikki soi ja helmat hulmuaa!
 
 
Iloisin terveisin Poutapilvi
 
 
 
 
 Ja uutta neuletta suunnittelemaan...